Reliekhouder Mariënhage

Het jaar 1571

Meer weten over dit object of klooster Mariënhage? 

Reliekhouder Mariënhage

De reliekhouder stamt uit 1571. Het object is tot nu toe het enig bekende voorwerp dat met klooster Mariënhage in verband gebracht kan worden, met uitzondering van de middeleeuwse handschriften, enkele gedrukte boeken en archeologische vondsten. 

Er is discussie over wat het object precies is: volgens Peter Thoben is het voorwerp een reliekhouder, volgens Nico Arts is het waarschijnlijk een pyxis, een doosje dat gebruikt wordt om hosties in te bewaren, als er wordt gereisd.

Klooster Mariënhage

Het klooster Mariënhage hoort bij de oudste gebouwen van Eindhoven. In 1420 werd het klooster gesticht in opdracht van de heer van Cranendonck en Eindhoven: Jan van Schoonvorst. Klooster ‘Het huijs van de Hijlige Maria op de Haege’ of ‘’t Onze Lieve Vrouwen op die Haege’, werd gebouwd op de restanten van zijn oude woning: het kasteel ‘die Haghe’. 

Tentoonstellingen


Kinderen van hier
4 juni 2018 - 6 juli 2018

Eindhoven Museum presenteert in het stadhuis van Eindhoven de tijdelijke expositie “Kinderen van hier” met portretten over en beelden van kinderen in Eindhoven. Kinderportretten uit de cultuurhistorische stadscollectie van Eindhoven Museum staan centraal in de expositie samen met werken van de vorig jaar overleden beeldhouwster Olly van Abbe, kleindochter van Henri van Abbe (schenker aan de stad van het Van Abbemuseum).