De Buck en Gindra

Periode 1855 - 1916?

Meer weten over de Belgische kunstenaars De Buck en Gindra? 

Victor de Buck en Joseph Gindra

Eindhoven Museum bezit een mooie collectie foto’s van Victor de Buck (Brugge 1855 - 1916?)  en schilderijen van Joseph Gindra  (Gemeppe sur Meuse 1862 – Bladel 1938). Zij werkten in het Kempische dorp Bladel. De Buck en Gindra romantiseerden het onbedorven volksleven. Zij beeldden het liefst de plattelandsbewoners uit, die nog op een ouderwetse landelijke manier leefden. De moderne werkelijkheid werd bewust buiten beeld gehouden om het romantisch-artistieke ideaal van een ongerepte wereld vast te leggen.

Fotografie

Victor de Buck en Joseph Gindra horen bij de eerste generatie kunstenaars die foto's gebruikten als studiemateriaal voor schilderijen. De talloze opnamen die hij toen van het landschap en de boerenbevolking maakte behoren tot de oudste afbeeldingen van de regio. 

Het is hun tragiek dat ze bekender werden vanwege hun foto’s dan vanwege de schilderijen. Fotografie was voor schilders een hulpmiddel om studiemateriaal aan te leggen. De foto’s zelf werden niet als kunstwerk gewaardeerd.

Tentoonstellingen


Kinderen van hier
4 juni 2018 - 6 juli 2018

Eindhoven Museum presenteert in het stadhuis van Eindhoven de tijdelijke expositie “Kinderen van hier” met portretten over en beelden van kinderen in Eindhoven. Kinderportretten uit de cultuurhistorische stadscollectie van Eindhoven Museum staan centraal in de expositie samen met werken van de vorig jaar overleden beeldhouwster Olly van Abbe, kleindochter van Henri van Abbe (schenker aan de stad van het Van Abbemuseum).