Eindhoven Museum van toen tot nu

Eindhoven Museum is in 2012 ontstaan uit een samenwerking tussen Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven en Museum Kempenland Eindhoven. Sinds 27 september 2012 voert het museum de naam Eindhoven Museum. De levende geschiedenis en de reconstructies van het voormalige Historisch OpenluchtMuseum en de waardevolle collectie van Museum Kempenland brengen honderd generaties Eindhovenaren tot leven met als motto: Van begin tot Eindhoven.

Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven

In 1982 wordt, onder leiding van Anneke Boonstra een “Prehistorisch Huis"gebouwd, met als doel leerlingen te laten ervaren hoe het leven in de ijzertijd geweest zou kunnen zijn. Kort na de bouw van de eerste boerderij ontstaat het ijzertijddorpje “Eversham”. Het museum wordt dan bekend als Prehistorisch OpenluchtMuseum. In 2002 wordt het museum uitgebreid met het middeleeuwse stadje “Endehoven”. Het museum krijgt dan de naam: Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven (HOME). In 2003 verloor het museum, door brandstichting, één van de ijzertijdboerderijen en de beheerderswoning op het terrein. In 2006 zijn beiden herbouwd. De herbouwde ijzertijdboerderij is de huidige "Runderhoeve".

Museum Kempenland Eindhoven

Museum Kempenland Eindhoven werd officieel opgericht in 1932. Het eerste museum, in het voormalige stadhuis aan de Rechtestraat, werd in 1937 geopend. Dit museum bleef bestaan tot 1939, waarna het museum tot 1954 een zaal in het Van Abbemuseum ter beschikking kreeg.

Van 1954 tot 1971 was het museum gevestigd in het Waaggebouw aan de Paradijslaan, daarna tot 1982 in het voormalige kantongerecht aan het Stratumseind 32. Van 1983 tot en met 2012 was het museum gevestigd in de Steentjeskerk.

Eén van de grootste culturele attracties van Eindhoven

Eindhoven Museum is uitgegroeid tot een imposante accommodatie met een interessant educatief en recreatief programma. Met zo’n  50.000 bezoekers per jaar is Eindhoven Museum één van de grotere culturele attracties van Eindhoven.